Vårutstilling 2019

11 mai - 23 juni

Jan Vincents Johannessen - bilder

Jan Vincents Johannessen er født i Kristiansand i 1941. Han er en av Norges fremste multikunstnere, og har både her i landet og i utlandet vært kalt det norske renessansemennesket. Hans kunstneriske virkefelt omfatter maleri, grafikk, fotografi, glasskunst, film, design, bøker, poesi og musikk.
Johannessen er utdannet lege fra Universitetet i Bergen, og har medisinsk doktorgrad fra Universitetet i Oslo. Han er bla. professor emeritus i medisin  ved Columbia University i New York, og ved Zhengzhou universitet i Kina. Han har skrevet mer enn 200 vitenskapelige artikler, og skrevet eller redigert, et par dusin bøker innen medisin, bl.a. for McGraw-Hill bokforlag i New York.

Han har mottatt en rekke norske og utenlandske priser, dekorasjoner, hedersbevisninger og æresmedlemskap.
Johannessen er bl.a. kommandør av den Kongelige Norske Sankt Olavs orden, av Den Svenske Nordstjerneordenen, Den Nederlandske Oranje-Nassauorden, Den Belgiske Kroneorden, og han er offiser av Den Italienske Fortjenesteorden og Den Polske Fortjenesteorden, og han innehar også Tysklands store Fortjenestekors, og den kinesiske Gule Elvs Gullmedalje.

Videre er han æresdoktor og æresprofessor ved universiteter i Europa, Asia og Sør Amerika, og æresmedlem av vitenskapelige akademier.
Johannessen var bl.a. Styreleder for Nationaltheatret 2001-2009, styremedlem Henie-Onstad Kunstsenter Høvikodden 2003-2007, og medlem av tilsettingsrådet for Nasjonalmuseet,  2014 - 2018 styreleder i SKMU, Sørlandets Kunstmuseum. Han er nå styreleder i Stiftelsen InterNational, som fremmer Nationaltheatrets utenlandsvirksomhet, direktør i Radiumhospitalets legater, og i Montebello-Senteret, kurssenter for kreftrammede familier, som han tok initiativet til for 25 år siden og styreleder og daglig leder i Laurbærfondet for kreftrammede familier.

Innen musikk har Johannessen skrevet en lang rekke sanger for norske og internasjonale stjerner, og flere av disse har fått multi-platina trofeer. Mest kjent her i landet er kanskje hans norske og engelske tekst til den offisielle OL-sangen, ”Se ilden lyse” og ”Fire in Your Heart” innspilt av Sissel Kyrkjebø og Placido Domingo, og ”Himmel på Jord” som bl.a. er innspilt av Kurt Nilsen.

Hans mest kjente bok på norsk er ”Kunsten å leve” som  har solgt mer enn 200 000 kopier her i landet, og er den mest solgte non-fiction bok i Norge noensinne. Praktutgaven var illustrert av hans venn og malerlærer Jakob Weidemann, og lydboken ble lest inn av forfatteren selv sammen med Liv Ullmann. En engelsk versjon “Life is a River” er illustrert med forfatterens egne bilder, og er nå også under oversettelse til kinesisk.

Johannessen er en meget ettertraktet foredragsholder og kåsør i inn og utland.
Johannessens fotografier har vært publisert i Life Magazine, i Stern, Time, Paris Match og Stern.

Jan Vincents Johannessen var Jakob Weidemanns eneste elev, helt fra fra åttitallet og fram til Weidemanns død i 2001.
Johannessen har hatt en rekke separatutstillinger i Norge og i utlandet. Hans internasjonale separatutstillinger, på flere kontinenter, omfatter bl.a. utstillingen ”Nordic Symphony” i det statlige Recoleta kunstsenter i Buenos Aires, ble støttet av den argentinske regjering og den norske ambassade.
Johannnessens malerier, grafikk og glasskunst har utsmykket en lang rekke offentlige og private institusjoner og hoteller i inn og utland.

I 1999 deltok Jan Vincents Johannessen på en sommerutstilling på Hillestad galleri med glassfat. Denne gangen vil han stille ut maleri og grafikk, samt glass han har designet for Magnor glassverk.

Camilla Prytz - smykker, glass, emalje

Camilla Prytz ble født i Oslo i 1971. Hun har sin utdannelse fra Kosta Boda Glasskole, og jobbet i glasshytta i Stavern 1993-1996.  Fra 1997 har Camilla drevet sitt eget glass studio i Oslo, og siden 2011 i Kristiansand. I 2018 åpnet hun Kristiansand Emaljeverksted, hvor hun har restaurert den gamle emaljeovnen til sin slektning Grete Prytz Kittelsen.

I 2001 begynte Camilla Prytz å lage sine første smykker. Hun har laget smykker i glass og sølv, fisker, hjerter, kors og sommerfugler. Smykkekolleksjonen Animals i sølv ble brukt av Olsen-tvillingene, Rihanna, norske-og utenlandske prinsesser, kjendiser og fashionister. I 2011 lanserte Camilla en ny drøm, hun designet en norskprodusert emaljesmykkekolleksjon inspirert av sine forfedre som var store emaljekunstnere i Norge. Emalje hadde vært umoderne siden 70-tallet, men er nå ettertrykkelig satt tilbake på kartet.

Alle Camillas arbeider er inspirert av kollektiv symbolisme, og hun beveger seg hele tiden mellom kunst, design og fashion. Hun har nominert til designprisene Nåløyet og Costume Awards hvert år siden 2011. I 2012 vant hun årets fagpris under Oslo fashion Awards.

Camilla har laget 2 smykkebøker sammen med fotografen Knut Bry: Friends of Glass (2005) og Elle Melle (2010). Hun har skrevet bidrag i bøkene ”Kjære Mor” og boka ”Evig Barnefri”.

Camilla har håndlaget glassdråpe-smykker for Voss Foundation i flere år, hvor pengene går uavkortet til vannprosjektet Kvinner hjelper Kvinner i Afrika.

I 2014 var hun den første kunstneren som designet Rosa Sløyfes Kunstpin for Kreftforeningen. Pinen solgte i over 100 000 eksemplarer.

Camilla Prytz har hatt 60-70 utstillinger i Norge og utlandet siden hun begynte som kunstner for 20 år siden.

I 2015 startet hun kunst-og kulturbloggen www.artistlife.no under Aller Media sin store nye kvinnesatsing. I 2016 har blei hun ny designer på Magnor Glassverk.

Camilla Prytz mottok i 2016/2017 Kristiansand Kommunes Kunstnerstipend for etablerte kunstnere, og Vest-Agder Fylkeskommunes arbeidsstipend for kunstnere.

Prytz bor og arbeider i Kristiansand. Hun var med å starte Krs Gadekunst, en streetartfestival på Sørlandet. Hun har også tatt to yogalærerutdannelser, hos Elizabeth Connolly & Edward Clark i England, og hos Sri Dharma Mittra i New York.

Camilla Prytz samarbeider nå med Hillestadsmykker og har designet en kolleksjon i TREND 2019 kolleksjonen. 

På vårutstillingen vil vi få se et bredt spekter av Prytz sine arbeider.

 

 

Camilla Prytz med smykker designa for Hillestadsmykker

Jan Vincents Johannessen og Camilla Prytz - hustavle

Jan Vincents Johannessen og Camilla Prytz - hustavle

Jan Vincents Johannessen - maleri

Jan Vincents Johannessen - maleri

Jan Vincents Johannessen - maleri

Jan Vincents Johannessen